Нечистоплътието (по Борисов) свали маските и лъсна истинското лице на “политическия елит До

...
Нечистоплътието (по Борисов) свали маските и лъсна истинското лице на “политическия елит До
Коментари Харесай

Стефан Цанев: Странно как с еднаква стръв и политици, и престъпници искат да отстранят Гешев

Нечистоплътието (по Борисов) свали маските и лъсна истинското лице на “политическия хайлайф ”
До през вчерашния ден мислех, че по-малката несгода е ново държавно управление, днес - че по-малката злина са нови избори. Защото народът прогледна и ще направи по-верен избор

Президентът разгласи, че целувката между Петков и Борисов отвращава. Президентът може би си мисли, че неговата венчавка с Петков буди възхищение - не чувства ли виновност?

Когато Владо Пенев започна да рецитира на “Аскеерите ” моето  “Отдалечаване ”, сърцето ми щеше да спре през тези 2 минути

- Г-н Цанев, чакахме държавно управление от специалисти, само че първо ни разтресе класическо подслушване, което замрази договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, след това ги размрази... Какво е вашето пояснение за сходно “нечистоплътие ”, както го назова Бойко Борисов?

- Това нечистоплътие е резултат на ниска просвета и долен морал. На жаждата за власт непременно. Но всяко зло за положително, е споделил народът. Защото това нечистоплътие, което се изля като мръсотия върху главите ни, смъкна маските и пред лъснаха същинските лица на така наречен политически хайлайф.

- След всичко, което видя българинът, по какъв начин ще реагира при нови избори? Ще накаже ли своя политически хайлайф?

- Трябва да си кьорав и ням, с цел да не си видял и схванал кой какъв е на политическата сцена след всички комедии, които се разиграха пред очите на сащисания народ.

- Следите ли неуместния скандал “Гешев ”? Главният прокурор също дава обещание разкрития за елита. Какво ще се случи с страната, в случай че в действителност ги извади? Или както до момента - всяко знамение за три дни?

- Не знам. Но мощно объркващ е странният факт, че отстраняването на основния прокурор желаят по едно и също време и с идентична примамка както известни политици, по този начин и известни нарушители. Това съвпадане, дублирам, е мощно смущаващо.

- След 34-години преход и корупция ще забележим ли най-сетне политици и магистрати в пандиза като в Румъния?

- И да има, в мрежата ще се хване дребната риба. Големите акули на прехода, които заграбиха основаното от народа при социализма и го оставиха гол и необут, към този момент са недосегаеми заради юридическа отминалост.

Този жесток обир обезчести свободата, безсилието против тази неправда обезсмисля демокрацията и ражда омразата, която трови и разделя обществото. Но някой неочакван ден тази ненавист може да сплоти излъгания народ и тогава ще стане ужасно. Ние живеем върху задремал вулкан, ние сме утрешният Помпей.

- Преди време развихте тезата, че минимум се крадяло при кабинета “Попов ”, тъй като Съюз на демократичните сили, Българска социалистическа партия и Български земеделски народен съюз взаимно се направлявали. Възможно ли е нещо сходно да се случи и в този момент?

- Сега не, тъй като проектираното държавно управление се сформира с предварителни преговори и както видяхте от записите, те авансово се договарят по какъв начин да се прикриват един различен. Аз приказвам за държавно управление, формирано наложително от всички парламентарни партии, които враждувайки, ще се дебнат да не крадат.

- Кое е по-малката несгода - нови избори или нов кабинет?

- До през вчерашния ден мислех, че по-малката несгода ще е ново държавно управление, през днешния ден мисля, че по-малката несгода са нови избори. Защото имам вяра, че народът е прогледал и ще направи по-верен избор.

- Какво цели президентът Румен Радев, предупреждавайки, че целувката сред Бойко Борисов и Кирил Петков буди омерзение?

- Целта му е ясна - да в профил всички, с цел да господства той. Само едно не разбирам - не си ли дава сметка генералът, че това омерзение се отнася на първо място персонално до него, тъй като не различен, а той докара Кирил Петков и го курдиса на премиерското кресло. Или си мисли, че неговата целувка и венчавка с Петков би трябвало да буди удивление?

Наистина ли не усеща виновност, че натресе на България това неразбирателство, тази подигравка с властта? Най-малкото, което би направил след този срам всеки офицер с обикновено възприятие за чест, е да подаде оставка. А, генерале?

- Една от новите мантри е, че обединението ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ била коалиция за изпиране на имунитети.

- Да, евентуално те ще се перат взаимно.

- Как ще характеризирате абсурда в Народното събрание, където депутати се плюха, имаше и счупени очила, стигна се съвсем до пердах? Подобни подиуми гледахме и по времето на Великото национално заседание преди 30 години, когато Венци Димитров счупи очилата на Филип Димитров...

- Това е по-добре, в сравнение с безмълвните подли ходове. Обаче не трябва да се вършат съпоставения със събитията преди 30 години, тъй като днешните персони в политиката нямат нищо общо с тепри преди 30 години. Нито по нрав, нито по чест, нито по просвета, нито по персонални или партийни цели.

- “24 часа ” в къса информация заяви, че пишете нова, доста смешна пиеса с герои глухи корабокрушенци. Какъв е сюжетът?

- За страдание, издадох се. Но повече няма да кажа нищо - в това крадливо време някой ще вземе да ми открадне концепцията.

- Има ли паралел сред живота в пиесата и живота на политическата сцена?

- Точно за това става дума. Вслушайте се какво приказват враждуващите до гибел политици: всички срещу корупцията, всички за почтени избори, всички за обществена правдивост, всички за повишение на заплатите и пенсиите. Едно и също, едно и също, само че не чуват, че другите приказват същото и се карат на живот и гибел.

- Как актьорите ще се оправят с езика на глухонемите? Ще вървят на курсове ли?

- С актьорите е елементарно, те ще се оправят, само че ще се наложи и публиката да върви на курсове за глухонеми. (Смях.) В моята комедия, популярност Богу, не става дума за глухонеми, а за глухи, които не чуват, само че приказват.

- Кога ще сложите последната точка на ръкописа?

- Живот и здраве, по случай рождения си ден – на 7 август, обичам да си върша такива дарове.

- На кой спектакъл ще я предложите?

- Ако не се откри български спектакъл, някой турски ще я сложи. Както към този момент няколко други мои пиеси. В кръга на шегата, един спектакъл в Анкара, който слага една след друга три мои пиеси - ще кръстим, викат, театъра си Театър “Стефан Цанев ”.

- Когато Владимир Пенев получи премията “Аскеер ” за най-хубава мъжка роля, рецитира вашето стихотворение “Отдалечавам се ”. Беше ли ви предизвестил или ви изненада? Защо го направи?

- Луд човек! Не единствено ме изненада, ами щеше да ми спре сърцето. Но бях благополучен. 2 минути – кой ти ги дава? Затова ги обичам артистите, тъй като са непредсказуеми и волни хора, с тях не може да скучаеш.

Нали знаете групировката “Поетите ” - група актьори: Владо Пенев, Захари Бахаров, Бойко Кръстанов, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Луиза Григорова, Весела Бабинова, Малин Кръстев и Юлиян Вергов (нарочно изброявам имената на всичките) рецитират стихове от български поети по собствен избор, само че не ги рецитират по баналния остарял метод, а споделят стиховете по този начин, като че ли самите те ги раждат сега, и публиката занемява.

“Поетите ” шестват освен из цяла България, само че и в Италия, в Америка, на всички места. И което е доста значимо - публиката, която се тълпи на спектаклите им, е извънредно млада.

После идете и приказвайте, че нашата юноша не обичала лирика - зависи каква и по какъв начин им се сервира... Там Владо Пенев рецитира това последно мое стихотворение “Отдалечавам се ” и предпоследното “Аз съм капитанът на отплавалия транспортен съд ”.

- Имате ли нещо срещу да отпечатаме “Отдалечавам се ” във в. “24 часа "?

- Защо не?

 

Отдалечавам се

Отдалечавам се... отдалечавам се... и все по-чужди

ми стават земните неща, все по-нищожни,

смаляват се,

така както се смаляват и изчезват детайлностите

 

на пейзажа земен, следен

от излитащ аероплан,

отдалечавам се, най-първо хората изчезват,

смалили се до мравки, след тях колите,

 

двуизмерни стават къщите като рисунки

в детска брошура,

градовете замязват на мравуняци,  отдалечавам се,

отдалечавам се от близки и другари,

от децата си,

 

и от враговете си се отдалечавам,

отдалечавам се

и избледняват в паметта ми лица

и имена на политици,

на спортисти, на актьори и поети

и все по-нелепи

 

ми наподобяват борбите за власт и популярност,

 за благосъстояния,

отдалечавам се, от всичко земно се отдалечавам

и като Сократ на шумния пазар

стартирам да разбирам

 

от какъв брой доста неща съм нямал потребност, с изключение на

тояжката, на която се подкрепям, и накуцвайки,

се отдалечавам, отдалечавам се...

отдалечавам се...
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР